Literatura

Nauczycielki z poematu Baby Polskie (wiersz)

Grzesiek z nick-ąd

Nauczycielki, co jest jasne,

(w sukienkach pięknych, choć przyciasnych)

oddają wszystko tej nauce,

by się mężczyzną stawał uczeń.


 

Matematyczka w kilku wzorach

mnoży powierzchnię kalafiora,

by piękna pani od biologii

umiejscowiła go wygonie.

W chemii substancji różnych siła,

by katechetka namaściła

to co fizyczka tak postawi,

że na muzyce się rozdziawi

pani co uczy grać na sprzęcie

który się ledwo mieści w ręce.


 

Lecz jeśli uczeń z ciebie słaby:

trójkąty mnożysz przez sylaby,

z odwłokiem mylisz myszkę śmiałą,

działasz na ciało by spadało,

nauczycielka, zgodnie z prawem,

każe powtórzyć ci zabawy

z panem, co ci wyłuszczy racje,

by zorientować orientację.


 

Przykre: no, ale się zdarzają

tacy, co ciągle oblewając,

trafią do szkoły u zakonnic,

gdzie robią za zamiennik gromnic.

Pod czujnym okiem no i pejczem

skończą w kościele.

Albo w sejmie.

 


wyśmienity 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 3 maja 2018 (historia)

Inne teksty autora

piosenka przeufna
Grzesiek z nick-ąd
piosenka na każdą okazję
Grzesiek z nick-ąd
Makatka współwinna
Grzesiek z nick-ąd
piosenka na bezdechu
Grzesiek z nick-ąd
krótki wiersz do poprawki
Grzesiek z nick-ąd
wiersz dojrzewający
Grzesiek z nick-ąd
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca