Kiedy na obraz jestem, człowiek
kim na mój przykład jest sam bóg?
Tym, co mi rośnie co dzień w głowie
i co dzień pęka jak zły wrzód?
Czy małym chłopcem z blond włosami
w przykrótkich spodniach lecz na kant,
który wyuczył się na pamięć
w co trzeba wierzyć, by się bać?
Hosanna alleluja
spaleni na ołtarzach
ci co nas potrzebują
nie będą się powtarzać
Kiedy się ćwiek zakrzywi w duszy
do końca trzeba dźwigać krzyż,
a więc ty panie także musisz
tak bardzo nie być żeby być.
A kiedy przyjdzie nam odchodzić,
bo nie da czynić się przez wiek,
tak bardzo odejdziemy młodzi
jak wyciągnięty z duszy ćwiek.
hosanna alleluja
przybici jak do krzyża
ci co nas potrzebują
nie będą się poniżać