Literatura

list na cmentarz (w) (wiersz)

Grzesiek z nick-ąd

 

Ojcze Piotrze Ty zawsze mówiłeś,
że to ludzie ważniejsi niż wiara.
Ja się właśnie do krzyża przybiłem
ze wskazówek starego zegara.

Choć nie działa od śmierci papieża
prawdę mówi dwa razy na dobę,
czasem pierwszy garnitur przymierza
przeciskając mi wiersze przez głowę.

Jak to boli mój ojcze, jak boli,
kiedy w oczy rozpalą mi świeczkę
i czekając na dźwięk metafory
proste słowa rzucają przed wieprze.

Już nie zdążę, tak bardzo nie zdążę
skończyć wiersza mój Piotrze, o Tobie,
bo nie składa się z kwiatów i wstążek
żadna wiara i żaden w niej człowiek.

 


wyśmienity 1 głos
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Konrad Koper 21 grudnia 2018, 21:28
Ma coś w sobie: logiczne przesłanie w ładnej formie…
przysłano: 21 grudnia 2018 (historia)

Inne teksty autora

piosenka przeufna
Grzesiek z nick-ąd
piosenka na każdą okazję
Grzesiek z nick-ąd
Makatka współwinna
Grzesiek z nick-ąd
piosenka na bezdechu
Grzesiek z nick-ąd
krótki wiersz do poprawki
Grzesiek z nick-ąd
wiersz dojrzewający
Grzesiek z nick-ąd
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca