Literatura

śnienie (W) (wiersz)

Grzesiek z nick-ąd

 

 

Rozpisywałem cię na tysiąc myśli
gwiaździsta panno, a ty zawsze pierwsza,
żeby się nago wśród skorpionów wyśnić,
żeby rozsypać mnie w tysiące wierszy.

Jakże mi blisko do ciebie ulotnej,
kiedy nad ranem przez przymknięte oczy,
jak rozedrgana, we mnie całym płyniesz,
by przeprowadzić przez miliony nocy.

Jak mi daleko do ciebie mgławico,
przez snów obłoki, przez mleczne bezdroża,
kiedy za grzechy nam pragnienia liczą
wbijając skruchę po rękojeść noża.

Więc kiedy przyjdą spalić dzień zawistni,
a potem nocą wymordują świerszcze,
rozsypię ciebie w każdej jednej myśli,
schowam pod żebrem w każdym jednym wierszu.

 


wyśmienity 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Konrad Koper 22 grudnia 2018, 12:25
Jak zwykle genialny ! Urzeka klimat.
przysłano: 22 grudnia 2018 (historia)

Inne teksty autora

piosenka przeufna
Grzesiek z nick-ąd
piosenka na każdą okazję
Grzesiek z nick-ąd
Makatka współwinna
Grzesiek z nick-ąd
piosenka na bezdechu
Grzesiek z nick-ąd
krótki wiersz do poprawki
Grzesiek z nick-ąd
wiersz dojrzewający
Grzesiek z nick-ąd
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca