Husarskie wojska ruszyły przez pola
Na Kalwaryjskie Piekarskie wzgórze
By król Polski Jan III Sobieski
Mógł uklęknąć na tej świętej górze
Uklęknął przed Bogiem na kolana
Modlitwą prosił o przebaczenie i wiarę
Sztandary powiewały na wietrze
Pod zbrojami było słychać bijące serce
Potężna armia wkroczyła do miasta
Piekary Śląskie przywitały solą i chlebem
Szelest skrzydeł roznosił się na wioski i miasta
Złocista tęcza pojawiła się nad niebem
Tak rozpoczęły się Piekarskie pielgrzymki
Gdzie kardynał modląc się został papieżem
Gdzie Wałęsa prezydenci i rządzący Polską
Przybywają co roku na pielgrzymkę mężczyzn.