Literatura

przydługi wiersz o krótko i na temat (wiersz)

Grzesiek z nick-ąd

 

Na przekór wielkim słowom
hałas przerasta ciszę
uczynkiem, myślą, mową
Siedem najprostszych życzeń:

Po pierwsze się nie wściekaj,
że nie rozumiem puenty,
popatrz jak na człowieka
co wierzy w argumenty.

Po drugie i po trzecie
nie wkurzaj się, nie wkurzaj,
bo na tym prostym świecie
za dużo jest powtórzeń.

Po czwarte, bardzo ważne
to wiersz jest najważniejszy,
omijaj ciszą błaznów
lecz nie omijaj wierszy

Piąte możesz pominąć
szóstego nie mijając:
nikt się nie rodzi świnią
lecz ludzie świnie grają.

I po ostatnie wreszcie,
gdy hałas mieszka w tobie
sam nie wiesz czy już jesteś
świnia czy jeszcze człowiek.

Na przekór własnym lękom
zachowaj w sobie ciszę
i spokój miej pod ręką,
tą którą wiersze piszesz.

 


wyśmienity 4 głosy
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Konrad Koper 19 czerwca 2019, 22:42
Super !!
Wioletta Wójcik
Wioletta Wójcik 23 czerwca 2019, 09:37
...tę ciszę ktoś wymyślił i warto ją szanować a Tobie za te słowa dziś mogę gratulować
przysłano: 19 czerwca 2019 (historia)

Inne teksty autora

piosenka przeufna
Grzesiek z nick-ąd
piosenka na każdą okazję
Grzesiek z nick-ąd
Makatka współwinna
Grzesiek z nick-ąd
piosenka na bezdechu
Grzesiek z nick-ąd
krótki wiersz do poprawki
Grzesiek z nick-ąd
wiersz dojrzewający
Grzesiek z nick-ąd
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca