Literatura

Tren radości spełnionej (z cyklu 60 sonetów włoskich) (wiersz)

Andrzej Feret

Wiersz pochodzi z 6. tomiku poezji pt. "Sonety i wiersze wybrane", autorstwa Andrzeja Fereta.

 

https://allegro.pl/oferta/andrzej-feret-sonety-i-wiersze-wybrane-126-stron-8121892682

 

 

 

Tren radości spełnionej

 

Tam gdzie cię żywą śpiewałem przed świtem,

Tam gdzie za życia  tęcza w nas mieszkała,

Nie miłość w mrokach jeno twoje życie,

O świtach jedna we mnie wciąż mieszkałaś.

 

Pojonym głosem, gniewem nieustannie,

A patrząc oczu słodkich nieśmiertelnych,

Widziałem w tobie jedną, jedną pannę,

Widziałem szczęście pośród źrenic twoich.

 

Jedyną ulgę o czym ja pomarzę,

Ziemskim sposobem brałem ciało nagie,

Ani w ciemnościach ani nie zapłaczę,

Dziś położyłem wszystko w moją [jedną] wagę.

 

Bo kiedyś wrócisz, w jednej mojej chwili,

Nikt i nikomu ciebie we mnie zmylić.

 

24 kwietnia, 2018

Andrzej Feret


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 3 kwietnia 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca