Literatura

NOC TWOJEJ POEZJI (Wiersz z serii Boski Chór) (wiersz)

Andrzej Feret

 

Wiersz z serii Boski Chór:

 

TYMONIUSZ RZECE:

NOC TWOJEJ POEZJI

 

.. ja usiadłem po cichutku parapetem,

Są marmury bieli czerni czerwień gwiazdy,

Dziś przysiadłem obok ciebie więc nie zmoknę

za okienny, zaokiennym parapetem

 

kandelabry… kradnę ciebie tajemnicą

praw nagości – czasem sennie czasem zasnę

ale zawsze, siedząc cicho parapetem

noc podziwiam, tak zaprawdę i nad podziw

 

Zanim zaśniesz, ja kandelabr świec rozświetlę

Namiętnością, będę twoją wypełniony

I zagaszę, świec kandelabr w krajobrazy

Będąc tobą, cały tobą nasycony

Zanim zaśniesz…

 

 

Z serii Boski Chór ja i 6 Pań, napisaliśmy razem około 800 wierszy w ciągu 2 lat. Paniom poetkom serdecznie dziękuję.


przysłano: 26 czerwca 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca