Literatura

***(bukiet kwiatów polnych IV) (Paryż wymyślony) (wiersz)

Andrzej Feret

***(bukiet kwiatów polnych IV)

(Paryż wymyślony)

 

vous tous - odkryta ty - kartka pocztówka pusta

vous tous - widokówka

cała ty – jak korespondencja droga i krzyż

chanson l'amour – po słowie słowo a tam dwunastka

i tancbuda i tawerna – pijalnia piwa

i melina i oberża i garkuchnia – cała ty

 

cała ty – czyż już lokalik niemy

chanson l'amour – niczego sobie ja palę papierosy

cafe la’bar i ten pub knajpeczka ten cukier szynk i klub

cafe la’bar zjeżdżamy tak realnie

w dołki

pijalnia piwa a szynk masz na palcach

knajpeczka gra – do drzwi austeria i zaparcie

cafe la’bar – w knajpeczce piwem też leją winem

restauracyjka jak kościelny grzech kawiarnia dziura

i tawerna po złudzenia wciąż spóźniona

 

odwrotem karczma i speluna

i jadłodajnia to zajazd kasyno i pijalnia piwa

knajpka lokalna

jak co dnia

trzymasz musset lafa

 

i ten bruk i kościół i ten widok

tak realny do złudzenia jak kumple

także dziś – odwrotem po złudzeniu

jest widok z mostu – bruk tu

i tu – a tam już nie ma

także dziś

 

chanson l'amour

vous tous - odkryta ty

cafe la’bar

trzymasz musset lafa

 

1 lipca, 2021

Andrzej Feret

----------------------------------------------------------

fotografia: Klub Poetów Niepokornych : Facebook

 

https://www.facebook.com/andrzej.feret.56/posts/363909655072391

 

 

 

 


przysłano: 15 lipca 2021 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca