Literatura

Świat nęci zabawkami (wiersz)

Jan Pradera


Świat nęci zabawkami

Pożera dni, powieka drży

Jesteśmy rozbitkami 

A po nas nic, rezonans krzywd 

Żyjemy atrapami 

Prawdziwych chwil, drażliwy pył 

Czujemy obrazkami

Odbitki trzy, obitych żył

Posklejani skrawkami 

Rozbitych drzwi, rozlanej krwi 

Podtruci spalinami 

Złapani w wir, złamanych ździr 

 

Strach gardzi hamulcami

Kodami pin, konamy w nim

Upaleni ziołami 

Zalany ryj, za mały kij 

Odpadlismy spadamy 

Na koniec list, matole pysk 

Szkło rani odłamkami 

A żona śpi, sparzona tkwi 

Za nami hologramy 

Opadłe z sił, odarte z czci 

 

Świt kusi piosenkami 

Nad ranem idź taranem w liść

 

Attachment.png


słaby+ 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Konrad Koper 27 czerwca 2023, 10:19
O.K
przysłano: 25 czerwca 2023 (historia)

Inne teksty autora

Groch
Jan Pradera
Struny
Jan Pradera
Abulia
Jan Pradera
Bozon Higgsa
Jan Pradera
Odwaga
Jan Pradera
Wyrocznia
Jan Pradera
Letarg
Jan Pradera
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca