Sonetoid
Trudno jest dzisiaj być człowiekiem dobrym
Bronić się trzeba przed zawistnym światem,
Iść na ustępstwa, zapomnieć zniewagi,
Żyć w samotności, nie ufać nikomu.
Znowu za chlebem karawany spieszą;
Wędrówki ludów, obraz nam już znany.
Dzielą się hojnie ci co mają mało,
Inni się w złotych klatkach zamykają.
Lecz ich bogactwo nie z uczciwej pracy;
Pośród szczęściarzy - oszuści, cwaniacy.
Świat w chaos wpada, ku zmierzchu się chyli,
Odkąd w ajencję rasie ludzkiej dany.
Apokalipsa z czterema jeźdźcami*
Zgładzi próżniackie adamowe plemię.
* Czterej jeźdźcy - zaraza, głód, wojna i śmierć.