Literatura

Człowieku! (wiersz)

LydiaDel

Nie myśl, żeś najważniejszy  
Wśród wszystkich boskich stworzeń ,
Tyś tutaj tylko gościem
Choć z głową pełną marzeń.   


Jesteś stwórcy plagiatem;
Od stworzenia upadłym
Pełnym winy pełzakiem, 
ON rządzi światem całym.


Chcesz władać, wyrzuć szczerze
Swe wady na rozdroże.
Świat nie jest twoim płodem; 
Opus Dei - Dzieło Boże.


Morza, góry i lasy,
Tyle piękna wokoło…
Powiedz, cóż jeszcze pragniesz?
Czy ci tego za mało?


Szanuj to co ci dane
Dla kolejnych pokoleń,
Oby twoje potomstwo
Nie pełzło cieniem wspomnień.


Zacznij najpierw od siebie
Śpiesz się, zmierzch niedaleki,
Następne pokolenia
Będą ci wdzięczne na wieki.

 


wyśmienity 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Usunięto 7 komentarzy
przysłano: 16 maja 2024 (historia)

Inne teksty autora

Mentalny chaos
LydiaDel
moc słów
LydiaDel
Wartość słowa
LydiaDel
Bez słów
LydiaDel
Sens życia
LydiaDel
Nie szukaj mnie
LydiaDel
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca